Skal jeg vælge telt eller hængekøje?

Skal jeg vælge telt eller hængekøje?

Det er skønt at befinde sig i naturen, hvor der er plads til fordybelse, ro og oplevelser. Jo mere desto bedre, så hvorfor ikke overnatte i naturen? Denne guide går i dybden med fordele og ulemper ved telte og hængekøjer.

 

Kort om historien

Teltet kan dateres tilbage til omkring år 40.000 f.Kr. i Moldova, hvor det blev bygget af mammut knogler og skind. Sidenhen har alle civilisationer verden over benyttet sig af forskellige typer telte.

De første hængekøjer blev ifølge historiebøgerne opfundet af vestindiske og mexicanske indianere, som ville undgå slange- og insektbid. Christoffer Columbus forstod ideen og tog hængekøjen med tilbage til Europa, men hængekøjerne fik aldrig det store indtog i Europa.

 

Fra fortid til nutid

I vore dage bliver et telt ikke produceret af skind og knogler, og hængekøjen er blevet super moderne og trendy i friluftslivet. Endvidere findes der et hav af forskellige brands, som designer og producerer telte og hængekøjer, hvilket ikke ligefrem gør det nemmere at vælge. Derfor giver det mening at blive klogere på forskellene, fordelene og ulemperne. Husk på at svaghederne ofte bliver modpartens styrke i denne guide.

 

Hængekøjen

Den primære fordel ved hængekøjen er den høje komfort, som kun kan udfordres af en oppustelig luftmadras. Dernæst er det fleksibiliteten, som gør hængekøjen til mange friluftsmenneskers foretrukne valg. Du kan slå op alle steder, så længe der er to solide træer, og der skal ikke tænkes på jordens overflade. Så befinder du dig i et ujævnt terræn, eller vil du undgå junglens kryb og kravl, er svaret hængekøje.

Ulempen er det ekstraudstyr, man skal tilkøbe for at få en optimal konstruktion, som kan benyttes i alle situationer. For at undgå regn og vind skal du bruge en ”tarp”, som fungerer som et regnslag. Skal insekter holdes på afstand, skal der bruges et insektnet, og vil du øge isoleringen, skal der benyttes en ”underquilt”, som fungerer som en dyne, som påsættes under hængekøjen. Glem ikke et justerbart ophængningssystem. Det giver sig selv, at prisen stiger og vægten medfølger, så hængekøjen er ikke nødvendigvis en billig og let løsning.

 

Teltet

Du har med garanti prøvet at ligge i telt, så du kender til trygheden og hyggen ved at sove tæt sammen med venner og familie. Du har sikkert også oplevet at ligge i telt, mens det har regnet og blæst, så du kender også til glæden ved at solidt telt, som holder vand og vind ude. Teltets største fordel er, at det fungerer som et hjem ude i naturen.

Den største ulempe er logisk nok udfordringen ved at finde en plads til at placere sit ”hjem”. I mange terræn er jorden så ujævn eller tætpakket med skov, at det ikke er muligt at slå lejr. Endvidere kan et professionelt telt være så tæt, at der nemt kan skabes kondens eller en drivhuseffekt, som forvandler teltet til en sauna. Med hensyn til pris og vægt er teltbranchen lidt en jungle i forhold til hængekøjer. Der er muligheder i alle pris- og vægtklasser, så ofte handler det om, hvad du er villig til at ofre.

 

Tre råd

  • Tjek opsætningsmuligheder – giver terrænet muligheder for telt eller hængekøje?
  • Overvejer du en hængekøje, anbefales det at øve og afprøve, før du rejser
  • Kvalitet følger i høj grad pris, når det gælder telte og hængekøjer